petek, 1. julij 2016

Melania Trump kot gospa Dalloway

Melanio sem prvič opazila, ko je bila njena fotografija na naslovni strani časopisa Dela. Takrat je Delo še redno - dan za dnem, prihajalo na naš domači naslov.
Fotografija, ki je bila posneta na letališču Brnik, je bila precej velika, črno-bela, in na njej je bilo videti zelo lepo mlado žensko. V krilu in preprosti bluzi je delovala izredno elegantno - to mi je najbolj ostalo v spominu. Pod fotografijo je seveda pisalo še to, da je na kratek obisk v svojo rodno Slovenijo priletela z zasebnim letalom, skupaj s svojim bogatim zaročencem.

Iz knjige Bojana Požarja in Igorja Omerze, Melania Trump - The Inside Story (ali pa iz povzetka vsebine knjige, ki so ga predstavili  v časopisu The New Yorker;), sem potem izvedela, da se je to zgodilo leta 2002. Melania je takrat svojega zaročenca predstavila staršem. Srečali so se na Bledu, kjer so skupaj večerjali. Če vas takšne stvari zanimajo, lahko iz zgoraj omenjene neavtorizirane biografije o Melanii, izveste tudi to, kako so udeleženci pri večerji sedeli, kaj so jedli in pili (Donald Trump Coca Colo Zero) in kako je bilo izraženo zanimanje za nakup blejskega hotela.

Čez nekaj let sta se Melania in Donald poročila, rodil se je sin Barron - in vsi ti podatki so nevsiljivo polzeli mimo mene, se sicer usidrali v spominu, a kakšne hude zmede in hrupa niso povzročali. Mogoče so vzdramili le kašen pritajen vzklik v stilu: No, tole je pa prav lepo, ki pa je hitro poniknil.

Melania Trump
(vir:facebook)
Ko pa je postalo jasno, da bo naslednja prva dama Združenih držav Amerike ali Bill Clinton ali pa Slovenka, se je zanimanje za Melanio ponovno povečalo. Uspešne ženske me vedno fascinirajo.
Ogledala sem si enega redkih, kratkih intervjujev, ki ga je dala v svojem pozlačenem stanovanju v New Yorku - in bila prijetno presenečena. Melania je med pogovorom delovala izredno simpatično! Njen slovenski naglas pa je ob povsem solidni angleščini (ki jo sicer v Sloveniji tako zelo radi kritiziramo) deloval tako domače, da se mi je pri srcu milo storilo. (No, zdaj pa res že malo pretiravam:)

Kakorkoli že, Melania je izredno zanimiva ženska in zato njeno pojavljanje v javnosti ter zapise o njej bolj ali manj še vedno redno in pozorno spremljam.
Pa nisem edina. Tudi znana in cenjena nigerijske pisateljica Chimamanda Ngozi Adichie natančno spremlja dogajanje okrog Melanie Trump. Če tega ne bi počela, ne bi zmogla napisati kratke zgodbe z naslovom The Arrangements, v kateri opisuje potek ameriških volitev skozi Melaniine oči. Zgodba je bila naročena s strani prestižne literarne revije The New York Times Book Review in bila tam tudi pred kratkim objavljena. Lahko jo preberete.

Chimamanda Ngozi Adichie je znana tudi slovenskim bralcem, saj imamo v slovenščino prevedena dva od njenih romanov, roman Polovica rumenega sonca in njeno zadnje delo, Amerikanka.

Zgodba The Arrangement se začne vrhunsko.
Melania decided she would order the flowers herself.
Ha, saj veste, kje ste to nekoč že prebrali. Skoraj točno tako, kot se začne ta kratka zgodba, se namreč začne tudi znani roman Virginie Woolf, Gospa Dalloway. Stavek: Gospa Dalloway je rekla, da bo rože kupila sama, je eden najbolj slavnih začetkov romanov v vsej literarni zgodovini.
Chimamanda Ngozi Adichie se je tako odločila, da bo našo Melanio primerjala z gospo Dalloway. In res, tako kot roman Virginie Woolf sledi enemu dnevu v življenju gospe Dalloway; zgodba The Arrangement opisuje en dan v življenju Melanie Trump. Tisti dan obe pripravljata večerno zabavo - Melania praznovanje ob zlati poroki svojih staršev.

Preko dneva se na zunaj ne zgodi veliko, a ker nam pisateljici omogočita, da pogledamo pod zunanjo masko obeh žensk, smo tako v romanu Gospa Dalloway kot v zgodbi The Arrangement deležni zanimivega in prav nič površnega vpogleda v žensko dušo.

Melania se spominja svojega prvega fanta Tomaza.
After she was interviewed in a French magazine some years ago, Tomaz had sent her an email through her sister Ines. Now you have what you always wanted, you have forgotten Ljubljana? It had annoyed her and of course she did not reply. Unlike Tomaz, Donald was not a sensual man.
Obžaluje, ker Barron tako hitro raste in kot vsak najstnik ne mara zabav za odrasle.
Barron had told her last night that he would not join them at dinner. “Too boring, Mom,” he had said in Slovenian. She missed his delicious younger days, when he was pliable and happy to go everywhere with her, when she would brush his hair and hold his perfect little body close and feel it almost one with hers.
Tekom zgodbe spoznamo tudi kakšen je Melaniin odnos do temnopolte učiteljice pilatesa, kako se razume z Ivanko Trump in kako zelo navezana je na svoje starše, predvsem na mamo. Seveda zvemo tudi to, kakšen je njen odnos do moža, a Donalda Trumpa bomo v tem zapisu raje pustili ob strani.
Ker pa je zgodba vseeno v prvi vrsti zgodba o ameriških volitvah, se v njej najdejo tudi druge vrste pikantnosti. Osrednjo vlogo pri tej vrsti intrige ima Melaniina pastorka in vodja Trumpove predsedniške kampanje, Ivanka Trump. Zdi se, da bi Ivanka rada, da oče ne postane ameriški predsednik.

Kratka zgodba o Melanii je seveda fikcijsko delo, a tako zelo realistično, da morajo vsi - vključno s pisateljico Adichie, to vedno znova poudarjati. Ne gre za biografijo, čeprav je pisateljica pri pisanju uporabila resnična dejstva, ki jih je zasledila med spremljanjem dogajanja ob ameriških volitvah. Tako Chimamanda Ngozi Adichie v zgodbi navaja resnične tweete Melaniinega moža in tudi Melaniine pripombe, ki jih je prav res izrekla. Na osnovi teh resničnih podatkov je potem ustvarila fikcijsko delo, ki je več kot vredno pozornosti.

Meni je bila kratka zgodba The Arrangement všeč - in to predvsem zato, ker je zelo drugačna od vseh ostalih zapisov o Melanii Trump. Nobenih senzacij in žalitev ne vsebuje. V tej zgodbi se ne sprašujejo o tem, s kom vse je spala Melania in s kom bi lahko, pa verjetno ni. Ne razpravlja se o članstvu njenega očeta v tej ali oni politični organizaciji. Tudi zaključkov o tem, da je vendar kristalno jasno, da se je poročila samo zaradi denarja, ni. V tej zgodbi Melania Trump ni - tako kot žal prepogosto, še preden se prikaže ali spregovori - obložena z najrazličnejšimi predsodki, ki se radi rodijo v zavistnih (slovenskih) glavah. To je zgodba o Melanii Trump, kakršna bi prav lahko bila - soproga in mama, pa tudi mačeha in hčerka, ki je izzvana in prisiljena, da se kar najbolje znajde v ne čisto običajnih življenjskih okoliščinah.
Chimamanda Ngozi Adichie
(vir: wikipedia)

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Komentarji so zaželeni:) in nemoderirani. Lahko so tudi anonimni;)