torek, 26. avgust 2014

George Lucas: Vojna zvezd

(213 str.) 
Knjige nastajajo na različne načine - lahko tudi kot stranski produkt kakšnega drugega projekta. Ob filmski sagi Vojna zvezd je nastalo ogromno število knjig. Poleg velikega števila otroških slikanic na to temo, vodnikov po sagi, raznih leksikonov, obstajajo tudi knjige, ki so napisane kot romani. Nekatere so romanizirani scenariji posameznih epizod filma, druge natančneje razlagajo stvari, ki so v filmih samo omenjene, tretje pa celo razširjajo zgodbo v čas pred ali po dogodkih, ki so predstavljeni v filmih.

Eno izmed teh knjig imamo prevedeno tudi v slovenščino. V naši knjižnici jo imajo samo v skladišču, zanimanja zanjo ni. Gre za prvo in osrednjo, verjetno pa tudi najpomembnejšo knjigo v okviru sage Vojne zvezd. Predstavlja romanizirani scenarij prvega filma iz te serije in ima v originalu naslov Star Wars - From the Adventures of Luke Skywalker, v slovenščini preprosto Vojna zvezd. Originalna knjiga je bila izdana pol leta preden je film prišel v kino in je bila tako odlična reklama zanj. Svojo vlogo je opravila več kot dobro, saj je hitro postala velika uspešnica in skupaj z drugimi spremljajočimi dogodki povečala zanimanje za film. Je bila knjiga zaradi tega zlorabljena? Že mogoče.

Je bil nespodobno zlorabljen pisec romana? Mogoče. Sam sicer pravi, da ne. Kajti romana seveda ni napisal George Lucas, kot je to predstavljeno na naslovnici knjige. Za 5000$ je bil najet "ghostwriter" Alan Dean Foster, ki je roman napisal po Lucasovem scenariju. Ko so ga mnogo pozneje, ko je prava identiteta pisatelja prišla na dan, vprašali, kako se počuti glede na to, da je njegova knjiga postala uspešnica, na naslovnici pa ni niti njegovega imena, je povedal, da se še zdaleč ne počuti opeharjenega. "Pogodba je bila takšna in vsi smo se je držali," je rekel, " Poleg tega pa je bilo vse - zgodba in liki, Lucasova ideja." Sliši se fer. Pa vendar...
Sama se ne morem znebiti grenkega občutka, ki spremlja takšne romane. Romaniziranih scenarijev že tako ne maram, kajti prepričana sem, da nikoli ne uspejo postati odlično ali vsaj kakovostno leposlovje. V primeru te knjige pa se čutim še dodatno prevarano, ker mi je bila zamolčana identiteta pravega pisatelja. Za Knjigo se to nekako ne spodobi.

                Darth Vader
Za tiste, ki poznajo filme iz serije Vojna zvezd, roman ne bo nič posebnega. Stran za stranjo zvesto sledi IV. epizodi Vojne zvezd - Novo upanje. Kakšno dodatno vrednost v romanu lahko najdejo samo izredni oboževalci Vojne zvezd, ki hlepijo po vseh podrobnostih in dogodkih povezanih s to sago. Takšni, ki npr. obiskujejo konvencije Star Wars (naslednja, nam dokaj blizu, bo oktobra v Düsseldorfu). Ti bi opazali drobne razlike med romanom in filmom - kot je npr. ta, da v knjigi Obi-Wan enostavno umre v dvoboju z Darth Vaderjem, v filmu pa se nekako "pusti" ubiti in s tem reši življenje Luku. Pa še kaj bi se našlo. A ljubiteljem dobrih knjig to ne pomeni nič.

Vendar pa vse to moje (nezadovoljno) pisanje o knjigi še zdaleč ne pomeni, da ne maram filmov Vojna zvezd. Tudi animirana serija Star Wars: The Clone Wars, ki je časovno postavljena med II. in III. epizodo filmov, se mi zdi v redu. Cenim Georgea Lucasa, ki je stvarnik fenomena Vojne zvezd - pa čeprav se je podpisal pod roman, ki ga ni napisal:)
Ne vem pa čisto točno, kaj bi bilo tisto, kar me je pritegnilo k tej sagi. Mogoče so to drobne malenkosti, nekateri liki; poleg tega, da sem že od nekdaj ljubiteljica znanstvene fantastike. Ali pa je tako samo zaradi mojih dveh otrok, ki sta velika oboževalca Star Wars:-)

Zaradi njiju, a tudi iz lastnega užitka bom napisala nekaj utrinkov o Vojni zvezd - tiste, ki se mi osebno zdijo najiskrivejši. Kompleksnejše besedilo zaradi obsežnosti teme tako ali tako ni mogoče in bi bilo za ta blog tudi čisto neprimerno. Bralci, ki imate radi resnejša besedila, zdaj lahko prenehate z branjem;-)

Vse skupaj se je začelo leta 1977 s prvim filmom serije.

A long time ago in a galaxy far, far away... 
S tem legendarnim stavkom se začne prvi film sage in potem tudi vsi naslednji. Odlično. Že takoj smo opozorjeni, da Zemljani v filmu ne nastopamo. Z zgodbo nimamo nič - da si ne bi slučajno domišljali, da imamo v vesolju kakšno pomembno in izstopajočo vlogo ter da lahko pomembno vplivamo na potek kakšne medzvezdne bitke. Vendar to ne pomeni, da ljudje v sagi ne nastopajo.

Saga Vojna zvezd se začne s IV. epizodo.
Kako je to mogoče? Takšna zgodba se ne more začeti nekje na sredini, bi mogoče rekli. Pa se lahko. Odločitev Georgea Lucasa, da z zgodbo ne začne na začetku in to še posebej poudari z oštevilčenjem epizod, je zanimiva in izvirna. Napetost in vznemirjenje pričakovanja razjasnitve skrivnostnega sta s tem zagotovljena. Vendar pa, čeprav gre za četrti del, je ta epizoda zelo pomembna. V njej pride do pomembnega preobrata v galaktični zgodovini - bitke za Yavin, ki je tako pomembna, da se leta v standardnem galaktičnem koledarju, ki ga uporabljajo v Galaksiji, začnejo šteti kot tista pred in tista po tej bitki.

V Galaksiji živijo predstavniki najrazličnejših ras.
Zelo raznoliki so. S človeškega vidika so mnogi precej čudnega izgleda. Njihove navade in običaji, način življenja, oblačenja in prehranjevanja, so skoraj nepredstavljivo različni. Kar me je ob tem najbolj navdušilo je bilo to, da kljub temu nikjer ni čutiti predsodkov ali rasnega razlikovanja. Ljudje se pogovarjajo z bitji podobnimi velikanskem črvu ali večroki žuželki, pa se sploh ne počutijo večvredne. Enakopravnost vlada med mladimi in starimi, moškimi in ženskami. Kraljica je lahko 14-letno dekle. Pomembno je le to, da dela v prid svojega ljudstva. Poskrbljeno je, da se sliši mnenje predstavnikov vsakega planeta - osnova vodenja Galaksije je demokracija. Edino, kar velja, je pomembnost ločevanja dobrega od zla. K temu težijo prebivalci Galaksije in na tem temeljijo vse bitke prikazane v sagi.

Yoda
Mojster Yoda je enkraten primer tega, kako napačno je lahko, če osebe sodimo samo po videzu, ne pa po mišljenju in dejanjih. Yoda je majhen zelen možic, ki izhaja z neznanega planeta. Smešno zgleda in hecno govori, a vendar je to eden najmodrejših in najmočnejših Jedijev.
Jediji so pogumni in spretni bojevniki, varuhi demokracije, ki za vojskovanje uporabljajo lasarske meče in moč posebne Sile, ki je razpršena povsod po Galaksiji. Yoda s svojo spretnostjo bojevanja in uporabe Sile (The Force is strong with him!), rešuje izide pomembnih bitk. K njemu prihajajo po nasvet najpomembnejši politiki in bojevniki. Vidi v prihodnost, ki pa je vseeno ne more zanesljivo napovedovati. (Yoda: Always in motion is the future.) Preko njegovega urjenja gredo vsi Jediji. Mnoge njegove izjave so citirane.
Yoda: Fear is a path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering...
Luke: I'm looking for a great warrior!
Yoda: Ohh, a great warrior. Hmm, ha, wars not make one great.
V Galaksiji ga ni, ki bi se Yodi smejal zaradi njegovega videza in govorjenja; v Galaksiji Yodo spoštujejo tudi sovražniki. To se mi zdi imenitno. Na Zemlji kaj takega (še) ni mogoče. Kaže, da smo Zemljani na nižji moralno-etični stopnji kot so prebivalci Galaksije;-)

V četrti, peti in šesti epizodi - delih, ki so najprej prišli v kino, spoznamo Luka, Leio in Han Sola - člane uporniškega gibanja, ki se bojuje proti Imperiju, ki ga vodi diktator Darth Sidious s pomočjo svojega učenca Darth Vaderja. Na koncu šestega dela dobro uspe premagati slabo, a veliko stvari ostane nerazjasnjenih.
Ne ve se, zakaj sta v času okrog leta 0 v Galaksiji ostala samo še dva Jedija. Tudi ni jasno, zakaj je republiko nadomestila diktatura. Največja nerazjasnjena skrivnost pa je ta, kako je mogoče, da je Darth Vader oče Leii in Luku (mislim, da ta podatek že dolgo ni več spojler)?
Obi-Wan Kenobi
Odgovori na ta vprašanja so v prvi, drugi in tretji epizodi sage, ki so bile posnete ob prelomu tisočletja, ko je tehnika snemanja filmov omogočala spektakularnejše prizore. Prvi dve epizodi imam rada. V njih nastopa nekaj meni ljubih oseb, precej dogajanje pa poteka v čudovitem okolju planeta Naboo. V tretji epizodi vse kaže, da je zlo premagalo dobro in če se gledalec preveč vživi v zgodbo, je film težko gledati. Je pa res, da so v tretji epizodi najboljša bojevanja z laserskimi meči v celi Vojni zvezd.

Jedi, ki nastopa v vseh šestih delih sage - če ne drugače pa kot duh, je Obi-Wan Kenobi. To je lik, ki ga ima večina oboževalcev Vojne zvezd najraje in je tisti, v katerega se otroci najraje oblačijo, če hočejo (vsaj v domišljiji) postati Jediji. Poleg tega, da je odličen bojevnik, je tudi preudaren, pameten in predan demokraciji, republiki in skupnosti Jedijem. Njegov padawan (učenec) je najbolj kontroverzna oseba v sagi, Anakin Skywalker oz. Darth Vader - Jedi, ki je obetal, da bo prinesel ravnovesje v Silo, a je prestopil na njeno temno stran.

Qui-Gon Jinn in Anakin Skywalker
Mojster Qui-Gon Jinn je bil Obi-Wanov učitelj in je moj najljubši Jedi (poleg Yode, seveda, ta ne šteje). Jedi kot se šika, pa vendar nekoliko manj spreten v mečevanju kot bi si želeli, saj ga že v prvem delu uspe premagati najbolj levi Sith Darth Maul. Hudo se tudi zmoti pri oceni Anakina Skyalkerja, za katerega je prepričan, da je " the chosen one", tisti, ki ga napoveduje prerokba, a se izkaže za vse kaj drugega. Mogoče mi je všeč ravno zaradi teh svojih pomanjkljivosti. Tudi Qui-Gon zna povedati kaj pametnega:
Qui-Gon Jinn: The ability to speak does not make you intelligent.
There's always a bigger fish. 
I can only protect you, I cannot fight a war for you. Keep your concentration here and now, where it belongs.
In na koncu iznajde celo način, kako je po smrti, ko se živa bitja že združijo s Silo, možno ohraniti svojo osebnost. Qui-Gonu gre zahvala, da Obi-Wan in Yoda še po smrti lahko dajeta nasvete Luku Skywalkerju.

Filmi Vojna zvezd so zanimiv in atraktiven skok ali umik iz realnega sveta, ki pa ni škodljiv. Resno jih seveda ni jemati. Vseeno pa poleg užitkov ob opazovanju spektakularnih potovanj po vesolju, obiskovanja najrazličnejših planetov, spremljanja legendarnih bitk, burjenja domišljije, nudijo tudi nekaj izhodišč za razmišljanje. Konec koncev zagovarjajo prepričanje, da se splača ravnati dobro in da je demokracija še vedno najboljša oblika vladanja, pa čeprav ima svoje pomanjkljivosti. To je fajn. Leposlovnih knjig pa k takšnim filmom vseeno ni potrebno mešati.

Trenutno snemajo VII. epizodo sage Vojna zvezd, ki bo v kino dvorane prišla v decembru 2015.
Do takrat pa: May the Force be with you! Ha.

Uničevalec zvezd


2 komentarja:

  1. Ampak Anakin oz. Darth Vader je the chosen one! Qui-Gon Jinn se ni zmotil, prerokba pa se je uresničila. Na koncu Vader reši Luku življenje, Sidius pa umre in s tem prinese ravnovesje v Silo.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja, res je. Imaš prav, Darth Vader je res ubil Darth Sidiousa in s tem potrdil, da je "the chosen one". Toda kdo bi si mislil, da se bo pred tem razvil v takšno pošast. Prerokba se je uresničila drugače, kot je bilo pričakovati. To me je zmotilo.
      Hvala za komentar:)

      Še malo in...The Force Awakens!

      Izbriši

Komentarji so zaželeni:) in nemoderirani. Lahko so tudi anonimni;)