sreda, 30. julij 2014

Ideja za poletno branje?

Zakaj to poletje ne bi poskusili knjige, ki jo je napisala pisateljica in je spremenila ali oblikovala življenje številnim ljudem po vsem svetu?

Takšne knjige je namreč iskala ekipa Baileys Women's Prize. Sprožili so akcijo izbora knjig, ki so jih kdajkoli napisale ženske in so se bralcev še posebno dotaknile ter pustile pečat za vse življenje. Glasovali so moški in ženske. Odziv je bil množičen. Glasovi so se zbirali preko twiterske domene #ThisBook.

Nastal je seznam dvajsetih najpomembnejših knjig, ki so jih napisale pisateljice. Večina od njih je prevedena tudi v slovenščino.

  1. Harper Lee: Ne ubijaj slavca
  2. Margaret Atwood: Deklina zgodba 
  3. Charlotte Brontë: Sirota iz Lowooda 
  4. J.K Rowling: Harry Potter 
  5. Emily Brontë: Viharni vrh 
  6. Jane Austen: Prevzetnost in pristranost 
  7. Daphne Du Maurier: Rebeka 
  8. Louisa May Alcott: Male ženske
  9. Donna Tartt: The Secret History 
  10. Dodie Smith: I Capture The Castle 
  11. Sylvia Plath: Stekleni zvon
  12. Toni Morrison: Ljubljena  
  13. Margaret Mitchell: V vrtincu
  14. Lionel Shriver: We Need To Talk About Kevin 
  15. Audrey Niffenegger: Žena popotnika v času 
  16. George Eliot: Middlemarch 
  17. Maya Angelou: I Know Why The Caged Bird Sings 
  18. Doris Lessing: Zlata beležnica 
  19. Alice Walker: Nekaj vijoličastega 
  20. Marilyn French: Ženske

Seznam je precej raznolik. Nekaj knjig je pričakovano ne seznamu (Jane Austen, sestri Brontë, Toni Morrison, Margaret Mitchell), druge so me presenetile (Harry Potter), nekaterih pa sploh ne poznem. Marsikatero od navedenih knjig bi tudi sama dala na seznam mojih najljubših knjig - visoko na seznamu bi bila Harper Lee s svojim romanom Ne ubijaj slavca; vključene pa bi bile tudi Jane Austen, Alice Walker, Daphne Du Maurier.
A vendar, če bi morala izbrati le eno knjigo, ki je imela pomemben vpliv name, ta ne bi bila ena teh, ki so na seznamu. Izbrala bi roman Arundhati Roy, Bog majhnih stvari. To je knjiga, ki mi je preko ganljive ljubezenske zgodbe pokazala grozljivo resničnost kastnega sistema v Indiji - saj mi je bilo znano, da ga imajo, a da je tako krut in nepravičen, pa nisem vedela.

Imate tudi vi knjigo, ki jo je napisala pisateljica, in je pomembno vplivala na vas? Ali pa je to enostavno vaša najljubša knjiga?

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Komentarji so zaželeni:) in nemoderirani. Lahko so tudi anonimni;)